Henri Nieminen

Henri Nieminen on Vuoden Nuori Johtaja 2012

Toimitusjohtaja Henri Nieminen (40) on hieno esimerkki nuoresta johtajasta, joka on pikkupojasta asti ollut mukana Finnfoam Oy perheyrityksessä, katsonut yritystä työntekijän silmin, opiskellut diplomi-insinööriksi ja matkan varrella kasvanut yrityksen johtajaksi tuntien omakohtaisesti tuotannon jokaisen vaiheen ja työntekijöiden tärkeyden. Henrin johdolla yritys on kasvanut merkittäväksi toimijaksi heidän toimialallaan. Nieminen on niin tekijä, visionääri, innovaattori ja rohkea päätöksentekijä. Henri on kokonaisvaltainen johtaja, joka kuuntelee muiden mielipiteitä ja on mukana aidosti tekemässä. Nieminen on ihmisläheinen johtaja, joka korostaa avoimuutta ja rehellisyyttä yritystoiminnassa.

Yrityksen päätuotteita ovat lämmöneristelevyt, joita käytetään paitsi rakennuksissa myös maaneristykseen teiden, rautateiden ja lentokenttien perustuksissa. Lisäksi Finnfoam Oy on viimeiset 10 vuotta yltänyt noin 15 % vuotuiseen kasvuvauhtiin. Yrityksen liikevaihto 2011 oli 66 M€ ja liikevoitto 4,6 M€.

Henrin luotsaaman yrityksen toiminta työnantajana on vastuullista. Finnfoam Oy työllistää noin 75 henkilöä, joista 25 on ulkomailla. Yritys on onnistunut säästymään lomautuksilta ja irtisanomisilta. Yritys työllistää myös maahanmuuttajia ja pitkäaikaistyöttömiä. Yrityksen työllistävä vaikutus Salon alueella on suuri.

Kahden vuoden aikana yritys on jättänyt kuusi patenttihakemusta, jotka liittyvät 0-energiaratkaisuihin. Finnfoam onnistui ensimmäisenä maailmassa korvaamaan CFC-yhdisteet HCFC-yhdisteellä XPS-levyn tuotannossa 1988. Ensimmäisenä XPS-eristevalmistajana maailmassa Finnfoam luopui kokonaan HCFC-yhdisteiden käytöstä.

Nieminen on hallituksen puheenjohtaja Easy Led Oy:ssä. Finnfoam on panostanut myös uuteen LED-valaistustekniikkaan. Finnfoamin tiloissa on ollut jo kaksi vuotta käytössä LED-valaistus.

Vuoden Nuori Johtaja kilpailun tuomarina toiminut Vaasan yliopiston professori Vesa Routamaa perustelee Niemisen valintaa sillä, että hän edustaa työllistävää perusteollisuutta, joka on ’katoavaa yrittäjyyttä’ Suomessa valmistuksen muuttaessa halvan työvoiman maihin. Nieminen korostaa edustamansa teollisuuden pysyvän Suomessa ja hänen edustamat alat ovat molemmat kestävää kehitystä edustavia, innovatiivisiakin aloja (lämpöeristys, LED). Yritys on sekä työllistäjänä että kansainväistyjänä kasvusuuntainen. Henri ei ole vain perinyt vaan on menestyksekkäästi jatkanut perheyrityksen kehittämistä (taloudellisesti vahva, fyysisesti laajeneva, kansainvälistyvä), mikä voidaan mainita erityisenä ansiona. Paikallisesti huomioon ottaen Salon ankea tilanne yrityksen menestyksellä on erityinen henkinen ja konkreettinen merkitys. Henri on myös menestyksekkäästi kehittänyt toimialaansa oman yrityksensä puitteissa ja jakanut tietämystään alan opiskelijoille.

Finnfoam Oy on saanut Maakunnan vahvin tunnustuksen vuodesta 2007 alkaen. Yritys sai myös Vuoden Ympäristöteko 2011 –palkinnon.

Voittaja sai palkinnoksi Management Institute of Finlandin esiintymisvalmennus lahjakortin sekä Scandicin lahjakortin.

Kovatasoisen kilpailun kunniamaininta Vincit Oy:n Mikko Kuituselle

Tuomaristo päätti jakaa myös kunniamaininnan tamperelaisen ohjelmistotalo Vincit Oy:n pääomistajalle ja toimitusjohtajalle Mikko Kuituselle (32). Johtajana Mikkoa pidetään avoimena, innostavana, uudistavana, luotettavana ja ennen kaikkea ihmisten vahvuuksille rakentavana arvojohtajana, tuomaristo luonnehtii luonnehtii.

Kilpailun tuomarina toiminut MIFin johtaja Pauli Juuti arvostaa yrittäjä Kuitusen saamaa Great Place to Work tunnustusta, koska he tekevät vuosittain mukana olevissa organisaatioissa tutkimuksen henkilöstön mielipiteistä.

Kuitunen on voittanut lisäksi TEM:n järjestämän nuorten yrittäjien Timangi-kilpailun ja hänet on valittu Suomen Uusyrittäjäksi 2012. Ernst & Youngin Entrepreneur of the Year kilpailussa hän voitti nuoren kasvuyrittäjän erikoispalkinnon.

Kilpailu oli kokonaisuudessaan erittäin kovatasoinen, ja Kuitunen nousi ehdokkaiden joukosta positiivisesti esiin mm. vastuullisen henkilöstöjohtamisen ja positiivisten YT-neuvottelujen ansiosta, kilpailun projektipäällikkö Taru Päivike vakuuttaa.