Katja Noponen

Katja Noponen

Teini-ikäisestä saakka yrittäjyydestä haaveillut Vuoden Nuori Johtaja Katja Noponen (36) perusti omaa nimeään kantavan yrityksen vuonna 2002 ollessaan 26-vuotias. 16-vuotiaana tehdystä päätöksestä oman yrityksen perustamiseen kului 10 vuotta. Väliin mahtui sairaanhoitajan ja psykoterapeutin opintoja sekä kouluttajana toimimista.

Katja Noponen Oy on valtakunnallinen valmennusalan yritys, jonka palveluksessa on noin 50 valmennusalan asiantuntijaa yli 20 paikkakunnalla. Katja Noponen Oy on Suomen suurin yksityinen ammatillinen kuntouttaja. Noposen yrityksen palveluiden kautta työllistyy vuosittain tuhansia henkilöitä, lisäksi satoja aloittaa ammatillisen koulutuksen, kuntoutuksen tai muun työelämään suuntautuvan toiminnan. Työllistämiseen, työhönpaluuseen ja työhönkuntoutumiseen liittyvät toimenpiteet ovat yrityksen ydinosaamista. Yrittäjä Katja Noposen tarjoamilla palveluilla on suuri yhteiskunnallinen merkitys työurien pidentämisessä niiden henkilöiden kohdalla, jotka tarvitsevat uudelleenkoulutusta tai kohtaavat muita haasteita työelämässä tai työllistymisessä. Viime aikoina yksi nopeimmin kasvava asiakasryhmä ovat olleet suuryritykset, jotka haluavat pidentää työntekijöidensä työuria ja samalla pienentää ennenaikaisen eläköitymisen kustannuksiaan.

Palveluiden tilaajina ovat mm. suurtyönantajat, julkishallinnon organisaatiot sekä vakuutus- ja eläkevakuutusyhtiöt. Suomen suurimpiin kuuluvaa TE-toimistoa Vantaalla johtava Raimo Hokkanen pitää Noposen tapaa tehdä yhteistyötä työhallinnon kanssa esimerkillisenä. Hokkasen mukaan Noponen kuuntelee asiakkaitaan ja yhteistyötahojaan, tuo innovaationsa kriittiseen tarkasteluun, konkretisoi ne ja toteuttaa uudet ajatuksensa ennakkoluulottomasti ja päämäärätietoisesti.

Noponen on oman toimintansa kautta vaikuttanut voimakkaasti sekä yrityksensä kehittymiseen että ympäröivään yhteiskuntaan. Pauli Juutin mukaan Noponen on samanaikaisesti sekä menestyvä liikkeenjohtaja, onnistunut liideri että eettinen johtaja. Eettisyyttä Juuti perustelee sillä, että Noponen on oman liiketoimintansa kautta kyennyt työllistämään tuhansia ihmisiä vuosittain ja kyennyt aikaansaamaan terveyttä edistäviä toimenpiteitä suurelle määrälle ihmisiä. Liikkeenjohtajana Noponen on Juutin mukaan kyennyt luomaan merkittävän kokoisen yrityksen toimialalle, joka on hyvin kilpailtu. Liiderinä hän on kyennyt luomaan keskustelevan kulttuuriin johtamaansa työyhteisöön.

Katja Noponen on ehdolla kansainvälisessä Creative Young Entrepreneur Award –kilpailussa, jonka voittaja palkitaan Taipeissa JCI maailmankokouksessa marraskuussa 2012.

Ghita Leikkilä Espoon nuorkauppakamarista ehdotti Noposta kilpailuun.