Vuoden Nuori Johtaja 2022 on Pihlajalinnan Riina Hyöky!

Suomen Nuorkauppakamareiden Vuoden Nuori Johtaja -kilpailun voitti Pihlajalinnan Vice President, Digital Sales, UX & marketing, Riina Hyöky (39). Kilpailussa etsitään ja nostetaan esiin esimerkillisiä ja vastuullisia alle 40-vuotiaita suomalaisia johtajia. 

Finalistikolmikko koostui Hyökyn lisäksi Tuukka Ahoniemestä (38, toimitusjohtaja, Tuxera) sekä Juho Jokiniitystä, (34, Vice President, Cyber & Digital, Insta Advance). Tuomariston mielestä finalistit olivat erittäin vahvoja ja voittajan valinta ei ollut helppo. ”Kaikilla on ilahduttavan ihmislähtöinen ote johtamiseen. Kaikki finalistit ovat kovia tuloksentekijöitä, mutta samalla jokaisella oli vahvaa näyttöä taitavasta ihmisten johtamisesta. Jokainen on myös osoittanut selkeää vastuullisuutta johtamistyössään tehden samalla rohkeita, mutta viisaita ratkaisuja ja päätöksiä,” kertoo Katri Kanerva, Rastor-instituutti, tuomaristo jäsen.

Riina Hyökyn unelma johtajuudesta on työelämän vieminen empaattisempaan ja inhimillisempään suuntaan. Uransa aikana Hyöky on johtanut erilaisia organisaatiota. Hänen omasta empaattisemmasta ja inhimillisemmästä johtamisesta kertoo myös hänen johtamisensa Finnairin asiakkuuskokemusjohtajana.

”Kriisijohtaminen empaattisesti lentoyhtiössä korona-aikana oli aikamoinen suoritus. Hän teki sen soittamalla 1-1-puhelun tiimiläisilleen myös lomautuksen aikana melkeinpä päivittäin. Tämä oli jotain, johon henkilökohtaisesti voin samaistua ja tiedän, kuinka raskasta se johtajalle itselleen on. Hän sai myös tiimiläisiltään, jotka hän joutui irtisanomaan, irtisanomisenkin jälkeenkin hyvää palautetta,” kertoo Mari Männistö tuomaristosta.

Hyökyn tärkeä oivallus johtamisen osalta on myös ymmärrys itsensä johtamisen tärkeydestä. Vaikeassa tilanteessa johtajan on ensin laitettava happimaski itselleen ja vasta sen jälkeen hän kykenee auttamaan muita. Hyökyllä on vahvat näytöt johtamisosaamisesta useassa organisaatiossa.  ”Hän on taitava strategian toimeenpanija. Riina tekee tavoitteellista toimintaa empaattisuutta ja inhimillisyyttä korostaen. Hänestä huokuu rauhallisuus ja uskottavuus,” kertoo Katri Kanerva tuomaristosta.

Hyökyn voitto julkaistiin 19.10.2022 Turussa Suomen Nuorkauppakamareiden kilpailujen palkintotilaisuudessa, missä Hyöky kommentoi voittoaan: ” Sanaton ja häkeltynyt olo, kiitos tästä sydäntä lämmittävästä tunnustuksesta. Oman urani aikana olen ymmärtänyt että erityisesti kovina aikoina, johtamisen tulee olla inhimillistä. Johtajan tärkein tehtävä on auttaa yksilöä, tiimiä ja koko organisaatiota menestymään ja etenemään kohti yhteisiä päämääriä. Haluan kiittää kilpailun muita erinomaisia nuoria johtajia. Pidetään tavoitteet ja kunnianhimo korkealla, mutta edetään lempeästi toisia aidosti tukien”.

Tuomaristossa laaja yritystoiminnan tuntemus

Tuomaristoon kuuluvat Experiksen liiketoimintajohtaja Anne Koivusaari, Rastor-instituutin liiketoimintapäällikkö Katri Kanerva ja Suomen Nuorkauppakamarien kansallinen puheenjohtaja Mari Männistö sekä kilpailun viime vuoden voittaja, Helsingin Sanomien ent. päätoimittaja, United Imaginationsin COO Anu Ubaud.

Vuoden Nuori Johtaja valittu vuodesta 2007

– Suomen Nuorkauppakamarit haluaa toiminnallaan edistää hyvää johtajuutta. Kilpailulla haluamme myös herätellä keskustelua siitä, millaista on hyvä huomisen johtajuus, sanoo kilpailupäällikkö Maria Flemmich Suominen.

Suomen Nuorkauppakamarit on toteuttanut kilpailua vuodesta 2007 lähtien. Kuka tahansa voi ehdottaa kilpailuun johtotehtävissä toimivaa alle 40-vuotiasta ehdokasta. Tänä vuonna kilpailuun ehdotettiin 64 ehdotusta ympäri Suomen. Näiden joukosta tuomaristo valitsi ensin kymmenen ja lopulta kolme finalistia kisaamaan vuoden 2022 Vuoden Nuori Johtaja -tittelistä.

Viime vuonna voittajaksi valittiin Helsingin Sanomien päätoimittaja Anu Ubaud. Muita aiempia voittajia ovat muun muassa Marttilan kunnanjohtaja Carita Maisila, Helsingin sataman Sari Nevalinna, Despro Engineering Oy:n Antti Savolainen, Sitowise Oy:n Laura Järvinen, Marimekko Oyj:n Tiina Alahuhta-Kasko ja Vincit Oy:n Mikko Kuitunen.

 

Riina Hyöky, Vuoden Nuori Johtaja 2022