TOP5 esittäytyy!

Olemme valinneet kärkiviisikon! Alla heidän fiiliksensä koottuna.

Mikael da Costa, CEO, Interactive Ads AI Oy (Leadoo) (syntymävuosi 1990)

”Johtaja ei ole titteli tai positio, johtajuus on päivittäisiä tekoja joilla innostat tai huolehdit ihmisistä.

En olisi todennäköisesti koskaan itse hakeutunut johtajakilpailuun omasta aloitteesta. Johtajaa ei ole olemassa ilman tiimiä, joka tekee hänestä johtajan. Omasta mielestäni johtajan tärkeimmät taidot ovat kyky innostaa muita ja kantaa vastuu, jonka seurauksena tiimi valitsee keskuudestaan johtajan. Innostamiskyky ja vastuunkanto ovat luontaisesti jo varsin vahvoja piirteitä minussa, jonka vuoksi johtajana toimiminen on minulle varsin luontaista ja ”helppoa”. Olen koko urani pyrkinyt toimimaan tiimeilleni esikuvana ja johtamaan heitä esimerkillä käskyttämisen sijaan.

Yksi asioista, joista henkilökohtaisesti olen erityisen ylpeä Leadoolla on se onnistumisen, avoimuuden ja haavoittuvuuden kulttuuri, jonka olemme onnistuneet luomaan. Nykymaailmassa, jossa kaikki voidaan kopioida ainut keino yritysten oikeasti erottautua on kultuuri. Leadoolla olemme luoneet olosuhteet, joissa kaikki saavat olla omia itsejään ja saavat mahdollisuuden loistaa.”

Tom Efrati, toimitusjohtaja, Myyntimaatio Oy (s. 1998)

”Olen syvästi otettu siitä, että minut on valittu Vuoden Nuori Johtaja 2019 -kilpailun kärkijoukkoon. Johtajuus on intohimoni. Aina kun pääsen kannustamaan muita nuoria johtamiseen ja yrittäjähenkisyyteen, se on minulle suuri kunnia. Johtaminen on taitolaji, joka vaatii niin tunneälyä kuin strategista osaamista ja uskon, että johtaja voi aina kehittää osaamistaan, koskaan ei ole valmis.
Yrityksemme Myyntimaatio on kasvanut merkittävästi viimeisen vuoden aikana ja ylittänyt kaikki odotuksemme – tiimi, jota johdan on timanttinen ja kunnia kuuluu yhtälailla jokaiselle heistä. Ohjeeni muille nuorille johtajille on: vältä mikromanagerointia. Taitava johtaja luottaa henkilöstöönsä!”

Sari Nevanlinna, matkustajaliikenteen liiketoimintajohtaja ja johtoryhmän jäsen, Helsingin satama Oy (s. 1981)

”Tämä kilpailu on hieno tunnustus johtamistyöstäni, jota olen aktiivisesti kehittänyt saadun palautteen pohjalta. Olen edennyt urallani tuloksenteon ja uteliaan asenteen siivittämänä; se mitä osaan tänään ei ole niin tärkeää kuin se mitä opin huomenna. Olen nähnyt, miten ihmiset tekevät ihmeitä kun heitä kannustetaan ja kun heihin uskotaan. Minut pitää liikkeessä tiimini jäsenet, toisten huomioon ottaminen ja uskallus tarttua vaikeisiinkin kokonaisuuksiin.”

Anni Puhakka, K-ruokakauppias, Sprattus Oy (s. 1981)

”Olen Anni Puhakka, kolmen k-marketin kauppias Turusta työllistäen 18 henkilöä. Kisassa mukana oleminen tuntuu todella mahtavalta. Vuonna 2017 minulle tarjottiin kolmen kaupan mallia johdettavakseni. Kesko oli sitä ennen vahvistanut kaupat Suomen Lähikauppojen ostosta ja alettiin muodostaa johtamismallia, josta ei ollut ennestään näyttöä, tulisiko se onnistumaan. Monikauppamallin kauppiaiksi valittiin henkilöt, jotka taustansa, psykologisten testien ja henkilöhaastatteluin profiloituivat tehtävään parhaiten. Minä olin yksi niistä. Me työllistämme suuria määriä suomalaisia ja henkilöstöjohtaminen puhtaimmillaan on työssäni läsnä joka päivä, joka hetki.
Jo edesmennyt Jim Rohn sanoo, ”johtajana sinun tulisi aina aloittaa sieltä, missä ihminen on, ennen kuin yrität johtaa häntä sinne, minne toivot hänen menevän.” Tein yrityksessä organisaatiomuutoksen ja hyvin byrokraattisesta linjajohtajuuden mallin kaupoista muovaantui keskusteleva, oppiva organisaatio, jossa ihminen on keskiössä ja jossa liikeideasta alkaen asiat pohditaan yhdessä. Meillä on nykyään tiimi, jonka voima työmotivaatioon tulee asioista puhumalla. Me koulutamme opiskelijoita ja palkkaamme osatyökykyisiä, jotta työkulttuurissa hiljainen tieto jaetaan mahdollisimman tasaisesti kaikille ja kunnioitetaan niin työkavereita kuin asiakkaita.
Meillä yhteiskunnassa työtä itsessään tulisi arvostaa enemmän ja minä olen johtajana alalla, jossa glamourista ei ole tietoakaan. Haluan tehdä kaikkeni, jotta pienipalkkaista työtä tekeviä osattaisiin arvostaa. Me kysymme viime kädessä monelta yksinäiseltä henkilöltä kaupassa, mitä sinulle kuuluu? Se ei välttämättä tule luonnostaan työntekijältä vaan tarvitaan taustalle vahvaa johtajuutta.”

Matti Rautkivi, Johtaja, Strategia & Liiketoiminnan kehitys, Wärtsilä Oyj (s. 1982)

Miltä tuntuu olla mukana kisassa?  ”Tämä on ennen kaikkea hieno luottamuksen osoitus. En koe johtamista erillisenä velvollisuutena saati sitten statuksena. Oma johtamiseni nojaa vahvasti ihmisten kohtaamiseen, kuuntelemiseen ja auttamiseen. Hienoa että näitä asioita arvostetaan myös tämän kisan osalta.”

Miten olet päätynyt tänne missä olet? ”Tekemällä asioita jotka kiinnostavat ja tuovat uusia haasteita. Taustalla on varmasti halu oppia uutta, mutta ennen kaikkea halu ratkaista vaikeita asioita ja tuoda esiin uusia näkökulmia. En ole koskaan ollut järjestelmällinen uranrakentaja, vaan tehnyt asioita intuitiolla ja suurella sydämellä. Tärkein ohjenuora itselle on ollut aina arvot, joiden mukaan teen lopulta valintoja. Näistä arvoista perhe on keskiössä, ja sanonkin aina ”family first” omille tiimiläisilleni, koska tärkeät ihmiset ympärilläsi merkitsevät aina eniten. Olen siitä äärimmäisen tyytyväinen, että ihmiset tiimissäni ovat tyytyväisiä työssään, saamme uusia asioita aikaiseksi, eikä tätä menestystä tehdä yhdenkään perheen kustannuksella. Kai olen siitä elävä esimerkki, ettei perheen asettaminen etusijalle ole myöskään este uralla etenemiselle. ”