Tuomaristoesittely: Ari Saavalainen kannustaa #huomisenjohtajia olemaan avoimin mielin

Ari Saavalainen
Ari Saavalainen

 

 

Vuoden Nuori Johtaja -kilpailun raadissa istuu perinteisesti myös Suomen Nuorkauppakamareiden edustaja. Tänä vuonna edustajana on kansallinen puheenjohtaja Ari Saavalainen. Nuorkauppakamarin ulkopuolella Ari toimii Stora Enson Varkauden tehtaalla Mill Controllerina.

Tänä vuonna yksi painopiste kilpailussa on johtajan vaikuttavuus. Vaikuttavuus linkittyy vahvasti myös nuorkauppakamaritoimintaan.

– Vaikuttavuus vaatii juuri niitä taitoja, joita pääsemme harjoittamaan jo nyt etämaailmassa; jatkuvaa uuden oppimista sekä ryhmätyötaitoja. Olemme etuoikeutetussa asemassa, koska meillä on etupenkin paikat muutoksen kyydissä. Meidän täytyy nyt vain pitää vauhti maltillisena, jotta pystymme katsomaan myös ympärillemme, mihin uuteen maailmaan kuljemme. Nyt jos koska tässä kyydissä kannattaa olla, Ari toteaa.

Koronan mukanaan tuoma muutos työelämään on ollut valtava. Nuorkauppakamarissa muutos on osa toimintakulttuuria, johon vuosi per virka -kulttuuri on valmistanut. Uusista työelämän arvoista Ari nostaa esiin kestävän kehityksen ja merkityksellisyyden.

– Se, kuinka vaikuttavasti johtaja osaa näitä tuoda esiin jokaisen päivittäisessä tekemisessä, motivoi ihmiset ympärillä ja saa kaikki työskentelemään kohti yhteisiä tavoitteita. Pitää tuntea johdettavansa, jotta pystyy motivoimaan heitä ja tarjoamaan haasteita, jotka vievät eteenpäin. Kun johdettavat ajattelevat uudella tapaa, on johtajien pysyttävä myös muutoksessa mukana.

Mitä sitten on huomisen johtajuus? Arin mielestä oleellista on kulkea avoimin mielin ja seurata, mitä ympärillä tapahtuu.

– Tämän päivän vaikuttavan johtajan tulisi olla askeleen edellä jo nyt, eli aidosti huomisen johtaja. Tulevaisuutta on toki mahdoton ennustaa, että mikä virtaus nousee ylitse muiden ja veikata yhden kortin varassa. Se, mitä tässä päivässä voi tehdä, on kulkea mieli valppaana ja seurata mitä tapahtuu. Tuskin yhden kortin varaan enää lukitaan omia ajatuksia, vaan uutta seurattavaa ja omaksuttavaa riittää.