Systemaattisuus ja johdonmukaisuus luo hyvinvointia – Suomen Ekonomit

Systemaattisuus ja johdonmukaisuus luo hyvinvointia

Hyvinvointia tuottava asioiden johtaminen on systemaattista toimintaa, joka perustuu yrityksen arvoille, missiolle, visiolle ja strategialle. Se on myös johdonmukaista, eivätkä toimintatavat muutu henkilön vaihtuessa. Ihmisten johtamisessa korostuu yhteistoiminta ja yhdessä tekeminen, tulosten syntyessä ihmisten kanssa ja heidän avullaan. Yhtenäiset johtamisen käytännöt luovat oikeudenmukaista ja tasa-arvoista johtamisen kulttuuria.

Sinulla esimiehenä on mahdollisuus omalla työlläsi joko rakentaa työyhteisösi hyvinvointia tai saada ihmiset voimaan huonosti. Kumpaankin lopputulokseen vaikutat tavallasi johtaa asioita ja ihmisiä. Hyvin johdetulla ja hyvinvoivalla työpaikalla voidaan keskittyä työn tekemiseen, koska sähläämiseen ja konfliktien selvittelyyn menee vähemmän aikaa.

Huolehdi itsestäsi

Kyetäksesi kasvattamaan työyhteisösi hyvinvointia sinun tulee ensin pitää huolta itsestäsi. On tärkeää olla myös sinut oman esimiesroolisi kanssa ja haluta tehdä työtäsi toisten kautta. Sinun ei tarvitse olla täydellinen ja virheetön. Jos onnistut esimiehenä luomaan joukkoihisi luottamuksen ja arvostuksen ilmapiirin, saattaa epävarmuutesi tehdä tiimisi mielestä sinusta inhimillisen, jopa rakastettavan.

Riittävän hyvä esimies

Vahva itsetunto on sitä, että hyväksyy itsensä sellaisena kuin on. Sitä, että tietää olevansa riittävän hyvä juuri omana itsenään. Terve itsekunnioitus ja itsensä arvostus tekevät mahdolliseksi toisen ihmisen kohtaamisen aidosti ja arvostaen. Se antaa voimaa tehdä myös hankalia päätöksiä, vaikka ne eivät miellyttäisikään kaikkia.

Työ sujuu toimivissa rakenteissa

Asioiden johtajana sinun tehtäväsi esimiehenä on rakentaa työnteon puitteet ja rakenteet sellaisiksi, että työ sujuu. Jokaisen työntekijän perusoikeus on tietää, mihin toiminnalla tähdätään ja mikä on yrityksen olemassaolon tarkoitus (missio) ja tavoite (visio) sekä toimintaa ohjaavat arvot ja asiakaslupaus. Työn tekemistä ja ennakoitavuutta tukevat selkeät roolit, toimivat prosessit, työryhmät ja verkostot. Olet johtajana selvillä oman alasi trendeistä ja markkinoiden kehittymisestä. Työntekijöille on selvää mitkä ovat lähiajan ja pidemmän aikavälin tavoitteet itselle, omalle työryhmälle ja koko yritykselle.

Mitä sinä lupaat alaisillesi?

Joukkojesi hyvinvoinnille on olennaista tietää, mihin toimintanne tähtää, mitä sinä odotat ja mitkä ovat työn tekemisen reunaehdot. Avoin vuoropuhelu rakentaa luottamusta sekä vähentää tarvetta valvoa ja neuvotella asioista. Esimiehenä tehtäväsi on palvella. Luot selkeyttä laatimalla oman esimiestyösi palvelulupauksen. Siinä kerrot työsi periaatteet ja mitä edellytät omilta alaisiltasi. Molemminpuolinen avoimuus säästää vääriltä tulkinnoilta ja mielipahalta.

Älä viilaa pilkkuja

Hyvinvointia vaalivana esimiehenä olet mestari hyödyntämään joukkojesi osaamista ja olet työssäsi ennemminkin innostaja ja mahdollistaja kuin jokaiseen yksityiskohtaan puuttuva pilkkujen viilaaja ja mikromanageri. Sitoutuminen syntyy valtuutuksesta tehdä asioita itsenäisesti ja yhdessä toisten kanssa. Hyvä ilmapiiri ja avoin vuorovaikutuskulttuuri mahdollistavat kaikkien osallistumisen keskusteluun ja asioiden kehittämiseen.

Oletko sinä tähtien tekijä?

Oletko sinä esimiehenä selvillä minkä asioiden tekemisestä alaisesi nauttivat kaikkein eniten? Tiedätkö mitkä asiat syntyvät heiltä helposti, kuin itsestään ja mitä osaamista he haluavat kehittää? Joku voi olla hyvä suunnittelemaan tapahtumia ja joku toinen taas rakentamaan loistavia excel-raportteja. Sinun tehtäväsi esimiehenä on kaivaa tuo intohimo esiin. Ellei alaisesi itse tunnista vahvuuksiaan ja osaamisalueitaan voit sinä myönteisellä palautteellasi auttaa löytämään niitä. Näin annat ihmiselle suuremman lahjan kuin osaat arvatakaan.

Miten sinä arvostat?

Jokaiselle meistä on tärkeää tulla arvostetuksi. Se miten muut ihmiset kohtelevat meitä, kertoo meille paljon itsestämme. Millaisena toiset ihmiset näkevät minut? Saanko osakseni luottamusta ja kunnioitusta? Arvostetuksi tuleminen – erityisesti esimiehen taholta- kannustaa. Se lisää uskoa siihen, että osaan ja kykenen. Parhaimmillaan se antaa rohkeuden itseni ylittämiseen ja saamaan aikaan tuloksia, joihin en edes kuvitellut yltäväni.

Sinun ei tarvitse olla täydellinen Saadaksesi muut kukoistamaan sinun tulee kohdella kaikkia arvostavalla tavalla, eikä pyrkiä itse olemaan ylin totuuden torvi tai paras asiantuntija. Kun olet sinut itsesi kanssa ei tarvitse esittää mitään. Voit aidosti olla oma itsesi. Maailma on täynnä hienoja oppaita johtamisesta. Tulisi olla valmentava-, syvä- tai viisas johtaja ollakseen hyvä. Päälle liimattu johtamisen- ismi näkyy valitettavasti läpi ja syö uskottavuutta. Johtamisopusten käyttäytymismalliin voi pyrkiä, mutta kiireessä ja paineessa naamari putoaa ja paljastat itsesi. Voisitko sittenkin lähteä perusajatuksesta, että olet riittävän hyvä johtaja sisälläsi jo nyt? Olennaista on saada tuo hyvä johtajuus paremmin näkyviin ja vahvistumaan.

Kiinnostuitko ja palat halusta lukea lisää? Tutustu tarkemmin osoitteessa https://www.ekonomit.fi/voi-hyvin-ekonomiesimies

Marjut Hallavo

Urapalvelupäällikkö

Suomen Ekonomit