Tero J. Kauppinen on Vuoden Nuori Johtaja 2020 -kilpailun suojelija

Vuoden Nuori Johtaja 2020 -kilpailun suojelija on VIA Groupin perustaja ja toimitusjohtaja, kanslianeuvos, JCI Senaattori Tero J. Kauppinen. Hän toimii myös Groupiin kuuluvan Leaders’ Business Schoolin rehtorina.

Esittelisitkö itsesi lyhyesti?

Johtaminen – laajasti ymmärrettynä – on ollut elämänurani punainen lanka.

Johtamisen vaikutus on niin suuri tuloksiin kuin ihmisten elämään, että minun mielestäni jokaisella tulisi olla oikeus hyvään johtamiseen.

Olen johtamisen tutkija, kehittäjä, kouluttaja ja kansainvälinen konsultti. Johtamiseen liittyviä kirjoja olen kirjoittanut 18. Liidereitä olen kouluttanut 26 maassa yli 200 000.

Millainen on näkemyksesi esimerkillisestä johtajasta?

Laajojen kansainvälisten tutkimusten mukaan johtajalta, jota halutaan seurata, odotetaan kulttuurista riippumatta kolmea asiaa. Ensimmäinen niistä on se, että johtajan sanaan pitää pystyä luottamaan.

Luotettavuus tai rehellisyys tarkoittaa sitä, että minä voin ottaa riskin, koska riskin takuuna on johtajan sana. Yhteensä vastaajia tutkimuksissa oli satoja tuhansia, ja kun uskottavuus kaikissa niissä nousi ykköspiirteeksi, tarkoittaa se sitä, että kun johtaja syö sanansa, hän menettää uskottavuuttaan.

Uskottavuus on kuin pankkitili. Se kasvaa hissukseen, mutta sen voi tyhjentää hetkessä.

Mihin nykypäivänä erityisesti tarvitaan johtajuutta?

Rutiinit pyörivät itsekseen, mutta muutoksessa tarvitaan johtamista.

Kun menestys kestää enää puolet siitä, mitä se ennen kesti. Kun ilmastomuutos on kolminkertaistanut vahingot. Kun teknologia ja digiaika on nelinkertaistanut muutosnopeuden, eikä toimitusjohtajan ura kestä kuin puolet siitä, mitä se kesti 20 vuotta sitten, johtajuutta tarvitaan, ehkä enemmän kuin koskaan. Kaikilta meiltä.

Millainen johtaja onnistuu johtamisessa?

Johtamisessa on jo mainitun kredabilisyyden, rehellisyyden ja uskottavuuden lisäksi kaksi muuta keskeistä asiaa.

Jotta olisimme valmiita nousemaan laivaan, haluamme, että kapteeni tietää mihin olemme matkalla. Se ei nykyisessä sumussa ole aina lainkaan selvää.

Kolmas tärkeä asia on, että tuskin astumme laivaan mukaan, jos emme usko kapteenin kykyyn viedä laiva perille.

Mitkä ovat suurimmat trendit johtamisessa?

Kaikista suurin megatrendi, joka on vauhdilla nousemassa maailmalla, on inhimillisen pääoman ketteryys.

Finanssipääomasta on tullut jo ketterää, ja sen seuraukset ovat nähtävissä kaikkialla. Se, mikä hidastaa jokaista muutosta, on ihmisen hitaus muutoksessa.

Human Capital on hidasta, koska olemme syntyneet tapakäyttäytyjiksi. Ensin muodostamme tavat, sen jälkeen automatiikka hoitaa loput. Tämä ominaisuus on mahdollistanut lajillemme uuden oppimisen. Mutta jos tapa ympäristön muuttumisen vuoksi ei enää tuota tulosta, olemme pulassa.

Toinen trendi on strategian ja sen toteutuksen välissä olevan kuilun ylittäminen. Tämä liittyy myös ulkoa tulevan voimakkaan muutoksen vaateeseen, ketteryyteen ja nopeuteen.

Millä kannustamme nuoria ottamaan vastuuta ja lähtemään johtajuuspolulle?

Pöydälläni olevassa paperipainossa on koiravaljakon kuva ja siinä lukee: ”If you are not a leading dog, your destiny is to follow other dogs’ ass holes.”

Johtaa voi monella tavalla ja monella elämän alueella. Aito johtajuus perustuu haluun tehdä maailmasta ja siinä sivussa itsestä parempi.

Mihin erityisesti kiinnittäisit huomiota ottaessasi ensimmäisiä askelia johtajuuspolulla?

Johtamisen vaikein laji on itsensä johtaminen. Sehän merkitsee sitä, että koko sinun persoonasi, niin ajattelusi kuin käyttäytymisesi on sinulle johtamisen instrumentti.

Johtajuuteen kasvaminen merkitsee kasvamista ihmisenä.

Mitä olisit toivonut, että sinulle olisi sanottu siinä vaiheessa, kun lähdit ensimmäistä kertaa pohtimaan johtajuutta ja lähdit johtajaksi?

Just do it. Learn it by doing it.

 

Lisätietoja kilpailusta ja ehdotukset Vuoden Nuoreksi Johtajaksi:

Kilpailuaika 1.8. – 30.9.2020

www.nuorijohtaja.fi

Sosiaalinen media:

www.facebook.com/nuorijohtaja

www.linkedin.com/company/vuoden-nuori-johtaja

www.instagram.com/nuorijohtaja

Kansallinen kilpailupäällikkö: Henri Ahlqvist, henri.ahlqvist@jci.fi, 040 775 6581

Kilpailun järjestää Suomen Nuorkauppakamarit ry

Nuorkauppakamari on kansainvälinen alle 40-vuotiaden jäsentensä kehittymis- ja johtamiskouluttautumisjärjestö sekä kontaktiverkosto. Suomen Nuorkauppakamarit ry kehittää yhteiskuntaa ja johtajuutta paremman tulevaisuuden turvaamiseksi. Suomen Nuorkauppakamarit ry on perustettu vuonna 1957. Varsinaisia jäseniä noin 2 500 ja yhdessä alumnien kanssa muodostamme n. 5000 hengen verkoston Suomessa. Globaalisti Junior Chamber International toimii 115 maassa, yli 200 000 jäsenen voimin.