Tulevaisuuden johtajat vai johtaminen tulevaisuudessa?

Pandemia, etätyö, äärimmilleen viritetyt arvoketjut, ilmastonmuutos, kiertotalous, nopeat regulaatiomuutokset, uudet työntekijäsukupolvet, teknologiakehitys…johtajillamme on pöydällä täysi kattaus. Näin on varmasti ollut ennenkin, mutta nyt kattauksessa on yhä enemmän uusia ulkoapäin tulevia elementtejä ja entistä kiihtyvämpään tahtiin. Johtamisen keskiöön on asiantuntemuksen rinnalle, ja ohitse, noussut johtajan kyky katsoa korkealta kauas, halu vaikuttaa ja luoda merkityksellisyyttä sekä kyky navigoida entistä kestämättömämmässä maailmassa.

Nuorkauppakamarin Vuoden Nuori Johtaja 2021 kilpailussa nostetaan kriteereiksi juuri näitä kriittisiä johtamisen vaatimuksia: innovatiivisuus, aloitteellisuus, johtamisote, vaikuttavuus, vastuullisuus ja ongelmanratkaisukyky.

Johtamisen tutkimus ja ammattilaiset puhuvat jo vaihtoehtoisista johtamismalleista perinteisten rinnalle. Kontrollin, prosessien johtamisen, osallistamisen ja motivoinnin kehityskaaren päässä häämöttää tulevaisuus, jossa johtaja on kasvavan läpinäkyvyyden, dialogin ja kestävyyden vaatimusten edessä tuottamassa arvoa niin sidosryhmille kuin perinteisen kannattavuuden ja arvonnousun kautta osakkeenomistajille. Ulkoisvaikutusten mittaaminen ja kirjaaminen taseeseen vakiintuu, yhtiön strategian, liiketoiminnan ja teknologian kehittäminen tapahtuu avoimemmassa ympäristössä, työnantajan tehtävänä on luoda enemmän psykologista turvaa ja yhteisöllisyyttä, ja johtajan itse on oltava avoin muutoksille ja uudistumiselle. Voidaankin kysyä voiko yhdessä johtajassa kulminoitua kaikki tulevaisuuden tarpeet, ja jos näin on, niin mitä ominaisuuksia tämä johtaja erityisesti tarvitsee onnistuakseen työssään?

Näitä ja moninaisia muita kysymyksiä pääsen pohtimaan Nuorkauppakamarin Nuori Johtaja 2021 kilpailussa, jonka suojelijana ja raadin jäsenenä toimin. Olen utelias kuulemaan nuorten johtajiemme näkemyksiä johtamisesta tänään ja tulevaisuudessa. Tervetuloa mukaan kilpailuun!

Kaisa Hietala
Vuoden Nuori Johtaja 2021 -kilpailun suojelija